כחוקר ומדען בתחום השיער אני מבצע ספירת שיער לפני ואחרי טיפול. לתדהמתי גיליתי שבמקרים רבים בסיום תקופת הטיפול, מספר השיער הוכפל ותמיד שאלתי את עצמי, איך שיער שהיה ניראה "מת" חזר לחיים?
מה ששבר לגמרי את המדענים וריסק את הטענה ששיער מת לא יכול לצמוח בחזרה הם הגברים שהיו קרחים או בתהליך מתקדם של התקרחות ושינו את מינם לנשים וראו על חלק ניכר מהם שינוי דרמתי בצמיחה של שיער שלכאורה היה מת.
כיום מבינים ששיער לא מת אף פעם, אלא רק רדום. זה הוכח כבר במחקרים רבים והמקרה של ברוס גיאנר המפורסם הוא לא היחיד ….
בכתבה שפורסמה במאקו (http://www.mako.co.il/entertainment-celebs/paparazzi-world/Article-816612787d5a741006.htm) באוגוסט 2014 צולם ברוס על ידי צלם פפראצי ונכתב עליו בהומור: "גיאנר צולם בלוס אנג'לס עם פריזורה ג'ינג'ית ארוכה מהרגיל, וסבל משילוב קשה בין רוח פרצים וחשמל סטטי. התוצאה: יום שיער רע כמו שעוד לא ראינו.…"
ברוס גיאנר תמיד דאג להסתיר את ההתקרחות שלו עם טופיק או תוספת שיער כמו שניתן לראות בצילום בצד שמאל אבל הפפראצי חשף את האמת על השיער שהולך ונעלם …
בינתיים שום דבר לא הפתיע אף אחד אבל כמו שרבים יודעים ברוס גיאנר החליט לשנות את מינו לאישה והרבה כתבות התפרסמו בעקבות שינוי המין אבל……. מה קרה לשיער של ברוס?
מה שקרה הוא שברוס גינאר הפך לקייטלין גיאנר והשיער צמח בחזרה. אין כאן טופיק ולא פאה ולא השתלה … פשוט תוך כדי התהליך של שינוי המין השיער ה"מת" חזר לחיים.
ברוס גיאנר הוא לא היחיד ששינה את מינו והשיער צמח בחזרה, זה קרה לרבים כמוהו שעברו שינוי מין בעזרת טיפול בהורמוני מין נשיים. במידה ונעמיק בנושא נמצא שגברים רבים ששינו את מינם מזכר לנקבה הצמיחו שיער בחזרה וחלק מהם אף חזרו לשיער מלא .
הצמחה מחודשת של השיער התרחשה במסגרת הטיפול ההורמונאלי שהגברים עברו. הטיפול מורכב מתרופות הורמנליות שמעלות את רמת ההורמונים הנשיים, כמו האסטרוגן ומצד שני מורידות את רמת הורמון הזכרי טסטוסטרון וה DHT המפורסם שהמדענים מבססים עליו תאוריה שהוא אחראי על ההתקרחות התורשתית.
נתון זה שובר הרבה מוסכמות ומיתוסים בין מדענים. הדעה הרווחת היא שכאשר השיער אבד, נעלם, הוא לעולם לא יצמח שוב. אומרים שהשיער מת. במידה וכך, איך יכול להיות שהשיער קם לתחיה עם הטיפול ? בנוסף כל המדע והרפואה בעולם מתבססים על טיפול בהתקרחות גברית על ידי דיכוי של ההורמון הזכרי DHT,בעזרת התרופה בשם פרופסיה. מצד שני גם גם התרופה לא מחזירה שיער לחיים, לכל היותר שומרת על המצב הקיים או משפרת במידה קלה וחלקית את מראה השיער. מעולם לא הצליחה להחזיר שיער לאדם קירח.
השאלה הנשאלת היא, כיצד הטרנסקסואלים שעוברים טיפול המדכא את הורמון ה DHT מצליחים לקבל תוצאה הרבה יותר מרשימה מאשר התרופה פרופסיה שמדכאת גם היא, את ההורמון DHT ?
התשובה הקצרה היא שהירידה של ההורמון הזכרי DHT ועליה של ההורמון הנשי אסטרוגן גורמים לאטרופיה של שרירי הקרקפת ומשחררים את הקרקפת ממתיחות כרונית, מה שמוביל לדלקת כרונית שנותנת דחיפה לשרשרת של תגובות הקשורות ל DHT ולהתקרחות התורשתית המוכרת.
הפרדוקס מאחורי הטיפול ההורמונאלי בשינוי מין מגבר לאישה וצמיחה מחודשת של שיער.
- מחקרים הוכיחו שהאחראי להתקרחות תורשתית הוא ההורמון DHT ( הזכרי)
- … אבל מחקרים הראו שלדיכוי ההורמון ה DHT בעזרת התרופה פרופסיה אין אפקט משמעותי על השיער ולא מצליח להחיות שיער, לכל היותר לעכב את ההתקרחות או לשפר במעט.
- לעומת זאת, הטיפול לשינוי המין מזכר לנקבה, הנוטלים תרופות לדיכוי ה DHT ולעליה של ההורמון הנשי אסטרוגן מצליח להחזיר שיער שאבד ואף לגרום לכיסוי מלא של הקרקפת.
- השאלה היא למה? במידה והDHT הוא הגורם להתקרחות, ודיכוי ה DHT רק מעכב התקרחות, למה דיכוי ה DHT + עליה בהורמון האסטרוגן מחזיר שיער לחיים?
התאוריה מאחורי הורמון ה-DHT והתקרחות תורשתית גברית מתרסקת
אם תשאלו את מיטב הרופאים והמדענים מדוע הגברים מקריחים אחרי גיל ההתבגרות והנשים סובלות משיער דליל אחרי גיל המעבר תקבלו אצבע מאשימה ל DHT. ההסבר הוא שה DHT מצטבר בקרקפת. זקיקי השיער נעשים רגישים ל DHT ואז השיער נעשה דק יותר ( מיניאטוריזציה ) עד שהופך לפלומה . כאשר רופא מבחין במיניאטוריזציה ההבחנה היא שמדובר בהתקרחות תורשתית.
מאיפה באה התאוריה ש-DHT הוא האחראי על ההתקרחות התורשתית?
- מחקרים הראו שבקרקפת של גבר בתהליך התקרחות יש כמות גבוהה יותר של DHT מאשר בקרקפת של גברים שופעי שיער.
- גברים שעברו סירוס, רמת ה DHT ירדה בהתמדה . גברים שעברו סירוס לפני גיל ההתבגרות ( לפני שההורמון ה DHT הספיק לעלות) מעולם לא הקריחו.
- גברים בעלי ליקוי באנזים שהופך את ההורמון הזכרי טסטוסטרון ל DHT גם לא מפתחים התקרחות אבל נראים יותר נשיים.
במבט ראשון התאוריה הזו נשמעת נכונה וזה גרם לתעשיית התרופות להתמקד בתרופה המדכאת את ההורמון DHT כמו הפרופסיה שאכן עושה זאת בצורה מאוד יעילה ומצליחה לדכא את הDHT בקרוב ל 70%. אז במידה והתרופה כל כך יעילה בהורדת האשם העיקרי DHT ב 70 אחוזים, למה היא לא מצליחה להצמיח שיער מחדש? גם במידה ונחסל לחלוטין את ה DHT האם השיער יחזור לצמוח מחדש? התשובה היא שלא.
זה רק מוכיח שאם ל DHT יש בהחלט תפקיד בהתקרחות התורשתית הוא לא השחקן היחיד.
אם נחפור עוד ונבחן את המחקרים בצורה יותר מעמיקה, נבין שה DHT הוא לא גורם להתקרחות בצורה ישירה .
אז אילו שחקנים נוספים קיימים בקרקפת שהורסים לנו את השיער?
מסתבר שבנוסף להורמונים, תהליך ההתקרחות מלווה בהתקשות העור, פיברוזיס, קלסיפיקציה, דלקת, ועוד….
התובנות האלו היו אמורים לפתח את תעשיית התרופות בכיוונים שונים ואכן על מנת לקבל יותר תוצאות מאשר הטיפול הסטנדרטי שניתן עד היום, אבל משום מה…. אף חברת תרופות עד היום לא הרימה את הכפפה.
בעקבות התובנות האלו, נאלצנו לצאת מהקופסא ולהרכיב עבור כל מטופל הכנה רוקחית במרשם רופא שנותנת מענה ליותר גורמים בכיוונים חדשים מאשר מוצרי המדף הקיימים.
לסיכום
ששואלים אותי איך זה שלא מצאו עד היום פתרון להתקרחות, אז התשובה היא שהכול עניין של כסף ורגולציה. רופא קונבנציונאלי לא ינסה לחשוב לבדו על פתרון אחר ממה שמציעות חברות התרופות ומה שנמכר על המדפים בבתי מרקחת. לכן לא משנה לאן תלכו, לפרופסור או לרופא שרק סיים התמחות, תקבלו את אותו טיפול בדיוק והוא, פרופסיה ומינוקסידיל, וכך כבר יותר מ 20 שנה. על מנת שיהיה שווה להשקיע במחקר ופיתוח מוצר או תרופה חדשה, צריך מיליוני דולרים ובנוסף, צריך להמציא מוצר פטנטי אחרת אין מי שישקיע שקל. כבר 20 שנה ששומעים פה ושם על תגלית מהפכנית שמצמיחה שיער על עכברים אבל לא יוצא מזה כלום . כמטפל כבר 30 שנה זה מאוד מתסכל, כי מטופלים רוצים לראות תוצאות, רוצים לראות שיער שחוזר לחיים, ולכן לא נותר לנו אלא לחשוב ולקחת את הידע הקיים כמו שציינתי בכתבה ולתת מענה אישי לכל אחד, ואין ספק שהתוצאות בהרבה יותר טובות ומהירות, רק מה, לא תשמעו על זה בחדשות …